Een fietsavontuur in Girona en Andorra: verovering van het Catalaanse landschap

We nemen je graag mee door het hart van Catalonië! Een plek waar wij natuurlijk maar al te graag naar toegaan. Een reis boordevol schilderachtige routes, uitdagende beklimmingen en de bruisende cultuur van de regio. Het mooie aan het Spaanse Catalonië zijn de verschillen in landschap en de diversiteit aan niveaus die je kan fietsen. 

Dag 1: Aankomst in Girona
Op de eerste dag werden de deelenemers van ofwel de luchthaven van Girona, de luchthaven van Barcelona of het treinstation van Girona gehaald. Na een lange reis was het geweldig om de hele groep weer te zien. Tijdens het welkomstdiner werden de deelnemers uitvoerig geïnformeerd over de plannen en de routes van de komende dagen.

Dag 2: Verkenning op de Fiets (80 km)
Wielrenners, maak je klaar om de weg op te gaan! De tweede dag begon met een rit van ongeveer 80 km door de pittoreske heuvels rondom Girona. Deze route leidde de deelnemers langs charmante Catalaanse dorpen en bood prachtige uitzichten, met ongeveer 1000 tot 1500 meter hoogteverschil. Onderweg mocht een koffiestop natuurlijk niet ontbreken, voordat de groep terugkeerde naar het hotel. In de middag had iedereen vrije tijd en kon de prachtige stad verkend worden.

Dag 3: Avontuur langs de Kust (120 km)
Op de derde dag stond de prachtige Catalaanse kustroute op de planning. De fietsers maakten een fantastische tocht van ongeveer 120 km met 1500 meter hoogteverschil. Onderweg genoten we van koffie in een lokale winkel voordat we een van de meest schilderachtige kustroutes in Europa zouden ervaren. De schoonheid van deze rit kan worden vergeleken met de Tuinroute, maar dan nog beter! Met uitzicht op de zee genoten de deelnemers van een heerlijk verzorgde lunch.

Dag 5: Op Weg naar het Vulkanengebied (110 km)
Na een dag uitgerust of een kort koffieritje gemaakt te hebben, stond vandaag het vulkanengebied op de planning. De groep reisde af naar het Grotexca-gebied, dat leidt naar de Pyreneeën. Dit deel van Catalonië staat bekend om zijn unieke rotsformaties en steile wanden. Ze reden ongeveer 110 km met 1500 meter hoogteverschil, en na een paar dagen in het zadel begon iedereen de uitdaging wel te voelen.

Dag 6: Reisdag naar Andorra
Het is een welverdiende rustdag. De groep strekte de benen en maakte een busreis van 5 uur naar Andorra La Vella. Andorra is een klein, bergachtig vorstendom dat wordt omringd door de Pyreneeën. Het staat bekend als het hoogste fietsland in Europa vanwege zijn bergachtige terrein en hoge beklimmingen. Deze dag was ook een moment om afscheid te nemen van enkele deelnemers die naar luchthavens of treinstations gaan voor hun reizen naar huis.

Dag 7: Het Begin van de Bergbeklimmingen (44 km)
Maak je klaar om de Pyreneeën aan te pakken! Hoogtes boven 2000 meter liggen binnen handbereik, terwijl we begonnen met klimmen in het bergachtige terrein. De deelnemers begonnen in Andorra met een uitdagende rit van 44 km, met 2300 meter hoogteverschil. Voor degenen die een nog grotere uitdaging zochten was er de mogelijkheid om een langere route te fietsen. De Pyreneeën worden beschouwd als een waar fietsparadijs, vooral voor liefhebbers van klimmen. Met een overvloed aan bergpassen en uitdagende beklimmingen bieden de Pyreneeën een scala aan mogelijkheden voor fietsers van alle niveaus.

Dag 8: De Pyreneeën Veroveren (55 km)
We zetten ons Pyreneese avontuur voort met een rit van ongeveer 55 km en 2200 meter hoogteverschil. Uiteraard waren er opnieuw uitbreidingsmogelijkheden voor degenen die hun grenzen wilden verleggen. Het bereiken van de toppen in de Pyreneeën is een ervaring op zich. Je zult versteld staan van de prachtige vergezichten en het gevoel van prestatie dat je krijgt bij elke beklimming.

Dag 9: De Grote Finale
De laatste fietsdag omvatte een monumentale uitdaging – de beklimming van Arcalis. Deze iconische klim werd in 2016 gewonnen door Tom Dumoulin tijdens de Tour de France. De beklimming strekt zich uit over 18 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2%, van 1282 meter naar 2225 meter hoogte. Hoewel er aan de andere kant van de berg geen weg is, belooft de ervaring spectaculair te zijn.

Dag 10: Vertrek
Naarmate het avontuur ten einde liep, werden de deelnemers naar de luchthaven van Barcelona of naar het centrum van Barcelona gebracht. Wat een fantastische fietsweek was dit! Vol vele mooie routes, landschappen en lekker eten.

De rijke landschappen en uitdagende routes van Girona maken het tot een ideale bestemming voor fietsliefhebbers. Van de heuvels van Girona tot de majestueuze Pyreneeën belooft deze reis onvergetelijke momenten en blijvende herinneringen. Als je klaar bent om zelf dit ongelooflijke avontuur aan te gaan met een groep, aarzel dan niet om contact op te nemen met Frank via frank@ridealong.cc. Ook kan je je aansluiten bij onze groepsreis in dit gebied (wel met andere routes) die wij twee keer per jaar organiseren! Kijk hiervoor in de Ride Along Agenda.

Inclusief
 • Transfers van en naar airport/treinstation
 • Alle diners
 • Alle ontbijten
 • Welkomstdrankje
 • Volgauto tijdens ritten
 • 2 of meer gidsen 24/7
 • 2 rijbegeleiders per dag
 • Activiteiten voor niet-fietsers
 • 9 nachten / 10 dagen in 3 of 4 sterren hotels (de hoogst beschikbare in prijsklasse)

 

Exclusief 
 • Reisverzekering
 • Lunches
 • Fietshuur
 • Overige dat niet wordt benoemd bij ‘inclusief’

Prijs voor fietsers

€….,-  inclusief alles

Lijkt deze reis (of een soortgelijke reis) jou nou ook ontzettend gaaf om te maken met een groep? Neem dan vooral contact op met Frank via frank@ridealong.cc

Prijs

€ ....,- per persoon
(reis zoals beschreven in het blog)

Duur

10 dagen
(inclusief aankomst en vertrekdag)

Locatie

Spanje & Andorra

Hotel

4 of 5 sterren hotel (indien beschikbaar)

Fietsniveau

Gevorderd

Support level

High end

Knut Lüder

Guide at Ride Along
Born on: 02/02/77 in Saarbrücken, Germany
Place of residence: Girona, Spain
Favourite music: Depends on the situation and mood ;)
Favourite sport: Cycling
I have been cycling since: 40 years

After living in west-central Germany for thirty years, I moved to Spain, mainly for the better weather and lifestyle. Not for the cycling, as some might think, that was a lucky coincidence as I got a job in Girona where I discovered the excellent cycling conditions.
The weather is almost too good now and I, who always hated the rain, long for it because nature needs it so badly.
I like good, healthy food and enjoy travelling with my girlfriend and our dog in the camper van.

Fabian Oenema

Functie: Gids bij Ride Along
Geboren op: 08-09-1991
Woonplaats: Noordwolde
Favoriete muziek: van alles!
Favoriete sport: Voetbal/ mountainbiken
Ik fiets sinds: 2018

Vanaf jongs af aan ben ik al druk met sport. Toen ik 5 jaar oud was ben ik begonnen met voetballen in Heerenveen waar ik geboren ben. Inmiddels voetbal ik 27 jaar en heb hier nog steeds heel veel plezier in, zowel op het veld als naast het veld is het altijd erg gezellig! Omdat sport voor mij erg belangrijk is ben ik in 2006 begonnen met de opleiding CIOS in Heerenveen. Hier heb ik kennis gemaakt met heel veel sporten en is deze passie enorm gegroeid. Sinds 2011 werk ik in de zorg en woon ik in Noordwolde. De omgeving van Noordwolde is prachtig om te fietsen en dus ben ik in 2017 begonnen met Mountainbiken.

Ik ga nu al 3 jaar mee met het prachtige bedrijf Ride Along om samen met de klanten een prachtige fiets ervaring te beleven.

Maan Klomp

Functie: Gids bij Ride Along
Woonplaats: Amsterdam
Favoriete muziek: Meisjes met gitaren en alles wat up-tempo is tijdens indoor trainingen
Favoriete sport: Wielrennen, Gravellen en schaatsen
Ik fiets sinds: Ik in Amsterdam woon, maar sinds 20 jaar wat fanatieker

Ik ben opgegroeid op de Veluwe in een familie waar sporten altijd op nummer 1 stond. Zwemmen, atletiek, handbal, badminton noem maar op. Eenmaal uit huis was ik ‘klaar’ met sporten. Totdat een vriend in A’dam vroeg of ik een racefiets had, want dan konden we naar het strand fietsen. Leek me een bizar plan maar ondertussen wel de oude, veel te grote Motobecane van mijn broer in Brabant opgehaald en dat was het begin van mijn liefde voor wielrennen.

Skeeleren is ook nog lange tijd mijn passie gebleven en in de winter natuurlijk op de Jaap Edenbaan schaatsen. Nadat mijn dochter geboren was wilde ik weer in shape komen en sloot me aan bij Vrouwenwielrennen Amsterdam. Hier ontdekte ik pas echt de lol van het fietsen, wedstrijdjes rijden, tactische spelletjes etc. Sinds 18 jaar geef ik training bij VW A’dam en de skeelers liggen te verstoffen in de kelder.

In de zomer op de weg en in de winter op de gravelbike en Zwift. Fantastisch om te zien hoe het vrouwenwielrennen zich de laatste jaren steeds verder ontwikkeld heeft. Als ik op de fiets zit, word ik zo blij van alle rensters die ik tegenkom. Pelotonnetjes met wapperende paardenstaarten die in een strakke lijn over de weg zoeven – dat is toch een prachtig beeld!

Rozanne Slik

Functie: Gids bij Ride Along
Geboren op: 12-04-1991
Woonplaats: Heerenveen
Favoriete muziek: van Nederlandse rap muziek tot Mumford and Sons en Outsiders, eigenlijk kan ik moeilijk een favoriete muzieksoort noemen. Afwisseling maakt het leuk!
Favoriete sport: fietsen
Ik fiets sinds: 2006

Als echt paardenmeisje viel ik een beetje buiten de boot in een familie met vooral schaatsers en fietsers. Het duurde 15 jaar tot ik, geïnspireerd door mijn 2 jongere broers, de fiets op stapte om aan mijn eerste mountainbike wedstrijd mee te doen. Het fietsen, de natuur, buiten zijn, actie en afzien, alles aan de sport vond ik leuk. Behalve dat ik er niet goed in was.

Gelukkig leerde ik de juiste techniek en heb ik met veel plezier cross-country MTB wedstrijden gereden. Een paar jaar later kwam ik er tijdens de Belgische klassiekers achter dat wielrennen echt niet saai hoeft te zijn!

In de wielerploeg van Parkhotel Valkenburg leerde ik Ilona en later ook Marijn kennen, misschien wel mijn mooiste jaren op de fiets. Daarna heb ik nog in de kleuren van Team DSM, Français des Jeux en het Amerikaanse team Tibco gereden.

Het avontuur van het mountainbiken begon ik steeds meer te missen. Dat zorgde ervoor dat ik een plek vond in het KMC mountainbike team. Voor deze ploeg kom ik nu nog steeds uit tijdens mountainbike marathons en strandraces.

Om het plezier van het fietsen met iedereen te kunnen delen ga ik al een paar jaar heel graag als gids mee met Ride Along. Hopelijk zie ik jou snel bij één van de volgende events!

Ilona Hoeksma

Functie: Gids bij Ride Along
Geboren op: 22 mei 1991
Woonplaats: Heerenveen
Favoriete muziek: Kygo, Adele, top 40
Favoriete sport: Fietsen, schaatsen, hardlopen
Ik fiets sinds: 2007

Na het vele schaatsen vroeger heeft wielrennen altijd wel een hoofdrol gespeeld in mijn leven. Op mijn 16e ongeveer begonnen en zo doorgegroeid naar een wielerploeg. En zo een aantal jaartjes in het profpeleton mogen rondfietsen. Daarna van een invaljuf naar een vaste juf gegaan en nu al een aantal jaren werkzaam in het basisonderwijs voor groep 4. Marijn heb ik leren kennen tijdens onze profcarrière doordat we in dezelfde ploeg mochten Fietsen, vandaar ook mijn rol als gids bij Ride Along!

Albert Kooiker

Functie: Reisleider in Azië, Nieuw Zeeland / Gids Ride Along
Geboren op: 28 Mei 1975
Woonplaats: Bangkok/Noordwolde
Favoriete muziek: niet te beschrijven zo breed. Valt of staat met de setting.
Favoriete sport: Skiën, fietsen, hardlopen, duiken
Ik fiets sinds: verder dan 40km? 2021

De oude combinatietrui in de tour (nog altijd mooiste wielertricot ooit) wekte mijn nieuwsgierigheid. Vanaf toen het fietsen actief gaan volgen. Tijdperk Hinault/Lemond. Dat is écht lang geleden. Dus liefhebber dat ben ik al even!

Voor mijn werk reis ik al 25 jaar over de wereld. Met name Azië (Vietnam, Maleisie, Thailand) en Nieuw Zeeland. Door Covid was er geen werk in ‘overzees’ toerisme, en daardoor terug gegaan naar Nederland.

Via mijn maatje Frank bij Ride Along terecht gekomen om te assisteren bij de meerdaagse evenementen zoals de Spanje reizen en Rondje Nederland. Erg tof!

Ik had het zo zelf kunnen boeken. Overdag sportief bezig zijn op het niveau wat je zelf kiest. En na afloop een drankje en gezellig ouwehoeren. Dat combi past mij, precies de doelgroep waar ik graag mee werk :)

Jack Farnholt

Functie: Gids en mechanieker Ride Along
Geboren op: 08-06-1970
Woonplaats: Steenwijk
Favoriete muziek: Armin van Buuren, Tiesto
Favoriete sport: Fietsen (Race, MTB, Gravel), Schaatsen, Hardlopen – Alles om fit te blijven!
Ik fiets sinds: Mijn 17e levensjaar

Ik heb altijd fanatiek wedstrijden gereden op zowel de racefiets als de mountainbike. Mijn passie voor fietsen heeft me door veel avonturen geleid, daarom vind ik het nu ook zo leuk om mijn ervaring te delen als gids bij Ride Along. Samen met alle deelnemers door bijvoorbeeld Girona fietsen, ik geniet daar enorm van! Bovendien ben ik mechanieker binnen het Ride Along-team. Van de fietsen schoonmaken na een lange tocht tot aan zeer kleine aanpassingen aan de wielen, remmen en zadels. Zolang iedereen maar fijn op de fiets kan zitten!

Paul Talens

Functie: Gids bij Ride Along
Geboren op: 17 september 1978
Woonplaats: Laag Zuthem
Favoriete muziek: Opgezwolle en daarna alles tussen Pearl Jam, Metallica, Dr dre, Van Dik Hout en Delerium
Favoriete sport: Sporten met de fiets
Ik fiets sinds: 2008

In 2008, toen ik meer dan 100 kilo woog kocht ik een mountainbike en was ik meteen verkocht aan het fietsen. Het fietsen zorgde ervoor dat ik me fysiek en mentaal veel gezonder voelde.

Naast het rijden van wedstrijden bij de amateurs gebruik ik de fiets om avonturen te beleven. Het kan mij niet snel gek genoeg. Bikepacken, gravel, een-daagse tochten, ik ben al snel enthousiast!

Voorlopig hoogtepunt was het fietsen van de 100cols tocht: 4.200km in 8 weken dwars door alle gebergtes van Frankrijk.
Zie je mij in de snelle groep een extra lusje, of in de groep “zo-lang-mogelijk-genieten”? Op de fiets ben ik altijd blij.

Thirza Louwes

Geboren op: 06-03-2002
Woonplaats: Groningen
Favoriete muziek: Justin Bieber en eigenlijk alles uit de top 50
Favoriete sport: Telt de sportschool?
Ik fiets sinds: Ik fiets (nog) niet 🙈

Echt sportief aangelegd ben ik eigenlijk niet, maar werken voor Ride Along is wel echt een mega leuk! Ik ben vierdejaars Communicatiestudent aan hogeschool Windesheim en via mijn docent leerde ik Frank kennen.

Mijn vader heeft altijd gefietst dus helemaal onbekend met wielrennen was ik dan ook niet. Toen ik afgelopen jaar met Ride Along mee mocht naar Girona wist ik het zeker: ooit wil ik ook gaan fietsen. Ik denk dat die ‘ooit’ pas komt als ik niet meer in een studentenhuis woon, want hier heb ik maar net genoeg ruimte om te wonen, laat staan ook nog een racefiets te stallen 😅

Bij Ride Along hou ik me bezig met alles op het gebied van marketing en communicatie. Dus funfact, alle social media berichten die je voorbij ziet komen heb ik geschreven! Per februari mag ik beginnen aan mijn afstudeeropdracht en ook dat zal ik gaan doen bij Ride Along. Goh, zou ik het hier leuk hebben? 😜

Marijn de Vries

Geboren op: 19-11-1978
Woonplaats: Zwolle
Favoriete muziek: ik ben een muzikale veelvraat en vind bijna alles leuk
Favoriete sport: wielrennen (o ja joh?)
Ik fiets sinds: 2009

Ik heb langer gevolleybald dan dat ik gekoerst heb, en droomde als kind van het Nederlands volleybalteam in plaats van de Ronde van Vlaanderen.

Maar dat veranderde vlak voor ik 30 werd. Toen startte een journalistiek experiment: kun je nog topsporter worden op die leeftijd?

Ik had net een racefiets gekocht, reed wat met mannen mee en werkte bij het televisieprogramma Holland Sport van Wilfried de Jong. Wat ik niet weten kon toen ik enthousiast aan mijn experiment begon, was dat het mijn leven radicaal zou veranderen.

Want het experiment slaagde, en hoe! Van 2010 tot en met 2015 was ik professioneel wielrenster op het hoogste niveau, voor ploegen als Lotto-Destiny en Team DSM. Daarnaast was en ben ik nog steeds columnist voor onder andere NRC, en wieleranalist voor onder andere Sporza. Samen met Nynke de Jong schreef ze het veel verkochte boek Vrouw&Fiets, Handboek voor de fietsende vrouw. En ik ben ambassadeur van Trek Benelux.

Frank Lankman

Geboren op: 5-9-1981
Woonplaats: Zwolle
Favoriete muziek: Nederlandse rap
Favoriete sport: Voetbal (nooit goed genoeg maar wel 2e klasse gespeeld. Jij ook?)
Ik fiets sinds: 2010

Opgroeiend in een dorp (het prachtige Noordwolde) is sporten voor mij altijd een rode draad in het leven geweest. Eerst voetballen en hardlopen en later racefietsen en nog steeds (af en toe) hardlopen. Voor mij is sporten meer dan presteren, het is een leefstijl. De gezelligheid van samen sporten heeft me altijd erg gelukkig gemaakt. Dat begon met de voetbal en de daarbij horende gezelligheid in de kantine en is nu het samen fietsen met bekenden – deelnemers – relaties en bedrijven. In 2016 ben ik in het bedrijf van Marijn gestapt en sindsdien delen we onze belevingen met iedereen die net zo in het leven staat als wij.

Al bijna 10 jaar woon ik met Marijn, Merel (6) en Jip (4) in Zwolle.

Inmiddels voetbal ik niet meer, fiets ik veel te weinig maar voel ik me nog steeds een Noordwoldiger 😊